PROCEDURA INSOLVENTEI

Potrivit studiilor de specialitate, multe firme aplica prea târziu procedura insolventei, imposibil de evidat, în anumite situatii.

Numeroase firme, care se confrunta cu incapacitati de plata evidente, considera ca sunt în fata unor probleme minore sau/si usor de gestionat.

Procedura insolventei trebuie luata în calcul la momentul potrivit, astfel încât parametrii economici ai companiei sa permita o reorganizare judiciara de succes, iar riscurile asumate sa poata fi gestionate corect.

Este necesara o scanare corecta si “la rece” a situatiei financiare a societatii.

Vor fi avute în vedere: bilanturile pe ultimii trei ani, lista mijloacelor fixe, lista creditorilor, lista debitorilor, creditorii si partenerii importanti, litigiile societatii.

Daca rezultatul analizei financiare indica situarea agentului economic în zona apropiata insolventei, vor fi avute în vedere gestionarea crizei în mod direct între debitor si creditori, precum si beneficiile posibile ale mandatului ad-hoc si ale concordatului preventiv.

Procedura de insolventa are drept scop acoperirea pasivului debitorului care se afla la un anumit moment în imposibilitatea de a-si achita datoriile certe, lichide si exigibile.

Aplicata în mod corect, procedura insolventei poate duce chiar la eliminarea falimentului, readucând firma pe traseul ei comercial obisnuit.

Prin implementarea unui plan de reorganizare judiciara viabil, acceptat de creditori, firma isi poate acoperi creantele si, totodata, poate fi revigorata financiar.

link: „Impotriva cui se poate declansa procedura de insolventa?” (e-justice.europa.eu)

Iata de ce un management bun trebuie completat/confirmat de catre specialistii care recunosc, chiar si în formele incipiente, simptomele unui faliment inevitabil.