NOUTATI - Practica judiciara recenta (aplicata în dosarele instrumentate de catre echipa noastra)

*FOND FUNCIAR - Legea nr.231/02.08.2018 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr.18/1991. Sentinta civila nr.1299/27.05.2021, Judecatoria Câmpina nr. 14/2022 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi ce formeaza obiectul Dosarului nr. 893/1/2022. ”Admite cererea formulata si precizata de reclamanta FP SCC - SUCURSALA CÂMPINA, ..., în contradictoriu cu intimatele COMISIA LOCALA DE APLICARE A LEGILOR FONDULUI FUNCIAR CXX, cu sediul în mun. Câmpina, .. si COMISIA JUDETEANA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR Pxx, . Dispune anularea Hotarârii nr. 11053 din data de 10.12.2019, emisa de intimata Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate ... Obliga Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate sa procedeze la emiterea titlului de proprietate, în sensul constituirii dreptului de proprietate asupra terenului în suprafata de 618 mp, situat în municipiul Câmpina, strada .., judetul Prahova, în favoarea reclamantei.” Hotarâre nr. 1299/2021

*ÎCCJ. Decizia nr. 14/2022 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi ce formeaza obiectul Dosarului nr. 893/1/2022. ”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si, în consecinta, stabileste ca: În interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 169 alin. (1) lit. d) teza a doua din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, în cazul în care pârâtul nu preda documentele contabile practicianului în insolventa, dupa prealabila notificare, se prezuma relativ întrunirea tuturor conditiilor necesare atragerii raspunderii patrimoniale pentru fapta prevazuta de art. 169 alin. (1) lit. d) din aceeasi lege.” Decizia nr. 14/2022

*ICCJ. Decizia nr. 27 din 12 decembrie 2022, în dosarul nr. 2180/1/2022. Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si, în interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 174 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 173 alin. (2), precum si ale art. 180 din aceeasi lege, stabileste ca: „Procedura insolventei nu poate fi închisa înainte de solutionarea prin hotarâre definitiva a actiunii de atragere a raspunderii pentru intrarea în insolventa, formulata în temeiul art. 169 din Legea nr. 85/2014.Î.C.C.J.

*ICCJ. Decizia nr.19 în dosarul nr. 3251/1/2017. În sedinta din data de 19 martie 2018, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ admite sesizarea formulata de Tribunalul Sibiu – Sectia I civila si, în consecinta, stabileste ca în interpretarea si aplicarea art. 664 alin. (2) din NCPC, reprezentarea conventionala a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoana juridica, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urma, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedura civila, astfel cum acesta a fost interpretat prin decizia nr. 9/2016 pronuntata de Înalta Curte de Casatie si Justitie.

*ICCJ. Contestatie decizie încetare contract individual de munca. Insolventa. Suspendare de drept

Înalta Curte de Casasie si Justitie, Sectia I Civila, prin Decizia nr. 401/2017 din 24.02.2017 a hotarât ca art. 36 din Legea nr. 85/2006: „De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, cu exceptia actiunilor exercitate în cadrul unui proces penal” instituie un caz de suspendare de drept, însa pentru actiunile judiciare pentru realizarea creantelor, nu si pentru cele care tind la stabilirea existentei si întinderii unui drept de creanta care nu se circumscrie unui titlu existent.(Decizia nr. 401/2017 din 24.02.2017 ; sursa: juridice.ro)

*ALIENARE PARENTALA - Sindromul alienarii parintesti

Concret, alienarea înseamna ca prin gânduri, acaiuni si maniere verbale sau non-verbale un copil este abuzat emotional, îndoctrinat (i se "spala creierul"), pentru a-l determina sa creada ca celalalt parinte este un dusman sau pentru a-i sugera ostilitatea sau inferioritatea acestuia. Celalalt parinte este vorbit de rau în fata copilului de catre alienator, vizitele copilului la parintele alienat sunt restrictionate sau alienatorul încearca sa controleze activitatile pe care copilul le va face atunci când se va afla cu celalalt parinte. Fenomenul alienarii parentale este o forma de abuz emotional asupra copiilor în fata careia acestia nu se pot apara. Acest fenomen apare indiferent de sexul alienatorului (daca este mama sau tata), de vârsta (bunicii copilului pot fi alienatori foarte înversunati) sau nivelul de educatie al alienatorului. (Jurisprudenta noua în materia încredintarii minorilor/Sentinte care recunosc alienarea parentala)

*ICCJ. Accident rutier produs în afara tarii de origine a asiguratului. Legislatia aplicabila

Înalta Curte de Casasie si Justitie a hotarât ca în cazul producerii riscului asigurat în afara tarii de origine a asiguratului, conditiile angajarii raspunderii asiguratorului strain sunt cele date de Cartea Internationala de Asigurare (sistemul Carte Verde) si, cum în continutul acestei conventii se face trimitere la legislatia tarii pe teritoriul caruia se produce evenimentul asigurat în conformitate cu care urmeaza sa se garanteze acoperirea prejudiciului, nu se poate sustine ca limita de despagubire aplicabila ar fi cea din ”tara de origine”. Asadar, în situatia în care accidentul rutier (riscul asigurat) s-a produs pe teritoriul României, norma legala ce constituie sediul materiei este reprezentata de dispozitiile art. 49 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile în România (în forma în vigoare la data producerii evenimentului asigurat), iar limitele de despagubire se regasesc în Ordinul CSA nr. 3108/2004 (ca legislatie secundara), emis pentru punerea în aplicare a Normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule. (Decizia nr. 1862 din data de 22 noiembrie 2017 pronuntata de Sectia I civila a Înaltei Curti de Casatie si Justitie având ca obiect despagubiri)

*Recurs în interesul legii. Transmitere drept de proprietate vehicul

În sedinta din 5 MARTIE 2018, I.C.C.J:Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj si, în consecinta, stabileste ca, în interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 8 alin. (1), raportat la art. 7 ?i art. 1 alin. (1) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din România, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare:

-în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator si de subiect activ al contraventiei constând în fapta de a circula fara rovinieta valabila;- dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun.